Hur vi tänker runt sadelutprovning

Samspel mellan häst och ryttare Sadelpartner hjälper dig att hitta rätt samspel mellan dig och din häst

För att både du och din häst skall kunna prestera maximalt är det mycket viktigt att din nya sadel blir ordentligt utprovad. Beroende på hur hästen ser ut och rör sig tillsammans med ryttarens mått och färdigheter gäller det att hitta en helhet där häst och ryttare kan prestera maximalt. Att få ihop allt detta är inte lätt och därför är det viktigt att du anlitar en sadelutprovare för att det ska bli rätt.

Vi på Sadelpartner hjälper dig med Sadelutprovning i Stockholm, Mälardalen och Linköpingsområdet. För oss är en sadelinpassning/ sadelutprovning så mycket mer än att bara hitta en sadel som ligger rätt på hästen i stallgången. Det är lätt och nästan vem som helst kan lära sig hur man passar in sadelläge, bomvidd och panelstorlek.

Självklart ska sadeln passa i stallgången men det är ännu viktigare att hitta en sadel som hjälper häst och ryttare att prestera under arbete. För det behövs stor egen erfarenhet av ridning och ett tränat öga som ser hur hästen rör sig. Sadelutprovaren måste därför även kunna se när sadeln ger ryttaren en bra position och hästen full rörelsefrihet.

Samspel mellan ryttare och utprovare Tillsammans hittar ni en sadel som passar både dig och din häst

Eftersom alla hästar och ryttare är olika och har olika förutsättningar är helt individuellt vilken sadelvariant som passar bäst. Man kan inte säga att en sadel alltid ger rätt position eftersom det beror på. Sadelprovaren är den som hjälper dig få rätt position och som ser när hästen rör sig på rätt sätt.  Rätt sadel i stallgången kanske inte alls är den sadel som hjälper häst och ryttare att hoppa 10 cm högre, som gör det lättare att göra galoppombytet eller som hjälper ekipaget att ta nästa språng felfritt trots att man kom in fel på hindret innan.

Vilken erfarenhet har din sadelutprovare från att se och bedöma hästens rörelsemönster och ryttarens sits och position? Sadelpartner har stor egen erfarenhet från ridning och jobbar utifrån egen erfarenhet av ridning för att hitta bästa samspel mellan häst och ryttare. 

En korrekt inpassad sadel kan därför starkt bidra till framgång. Det ger ryttaren en korrekt position vilket är avgörande för hans/hennes möjligheter att agera, inverka på hästen och skapa ett samspel.  Vi letar efter det optimala samspelet som kan lyfta prestationen och där sadeln ger både häst och ryttare stöd i de moment där det behövs som mest.  Utifrån de förutsättningar som varje ekipage har, passar vi in sadeln och justerar bom vidd, sadeluppbyggnad, kåpstorlek, sätesstorlek etc. Alla faktorer samverkar och skapar en fungerande helhet!

För att åstadkomma detta är vår övertygelse att man behöver vara ryttare själv för att kunna hjälpa andra till bättre ridning genom en korrekt utprovad sadel.

Vad är viktigt att tänka på när man provar ut en sadel?

Viktigt vid Sadelutprovning Vad behöver man tänka på när man provar ut en sadel?

För att ryttare ska prestera bra gäller det att sadeln ger ryttaren den rätta positionen och rätt stöd av sadeln. Vad som är rätt beror på ryttarens färdigheter och känsla.

Lika viktigt som att ryttaren skall få det att funka är att hästen upplever att sadeln är rätt. Vem har inte släpat runt på en ryggsäck som skaver? Självklart kommer inte hästen till sin rätt om inte sadeln ligger rätt och ger hästen en skön känsla.

Läs mer om vad som är viktigt när man provar ut en sadel

Hur går Sadelutprovningen till?

Sadelutprovning Vad händer på sadelutprovningen?

För att hitta rätt sadel till dig och din häst så har vi en rutin för att det ska bli så bra som möjligt. 

Vad är viktigt för dig i din ridning och på vilket sätt vill du ha support från din sadel? Vad behöver din häst för att må bra och känna att den kan röra sig fritt?

Alla dessa frågor hjälps vi åt under sadelutprovningen att hitta svar på. 

Läs mer om hur själva sadelutprovningen går till

Boka Sadelputprovning av din Equipe Sadel

Sadelutprovningsdax Vi hjälper dig att hitta rätt sadel till dig och din häst

Vi på sadelpartner hjälper dig att hitta rätt sadel som passar både dig och din häst.

Känns det som att det är dags att ta reda på hur det fungerar i praktiken? VIlken sadel passar dig och din häst?

Läs mer om hur du bokar en Sadelutprovning och vad det kostar

Sadelutprovning/Sadelkontroll

Sadelutprovning Equipe sadel

Totalsumma:
    Till kassan
    Tillagd i varukorgen