För att både du och din häst skall kunna prestera maximalt är det mycket viktigt att din nya sadel blir ordentligt utprovad. Beroende på hur hästen ser ut och rör sig tillsammans med ryttarens mått och färdigheter gäller det att hitta en helhet där häst och ryttare kan prestera maximalt. Att få ihop allt detta är inte lätt och därför är det viktigt att du anlitar en sadelutprovare för att det ska bli rätt.
Hur ser hästen ut?
Först och främst måste man ta hänsyn till hur hästen är skapt. Ingen ridning kommer att bli bra om hästen upplever att sadeln inte ligger som den ska. Oavsett hur lojal din häst är och alltid ställer upp så är det självklart att den inte kommer att prestera bra om den får skavsår eller ont av sadeln.
Så det första vi kollar är hur hästen ser ut och vilka krav manke, bog, rygg, muskler etc ställer på sadeln.
Sadeln får inte vara för lång
Eftersom alla hästar ser olika ut så har alla hästar ett längre eller kortare sadelläge. Som en tumregel så bör sadeln inte gå längre bak än där hästens revben slutar.
För en ponny som kanske inte är så stor kan detta bli en utmaning och man kan då få laborera med en mindre sits tillsammans med framskurna kåpor för att både häst och ryttare ska bli nöjda. I vissa lägen får man leva med att sadeln sticker ut utanför revbenen. Tex på islandshästar är det ofta regel snarare än undantag.
Sadeln ska fördela ryttarens vikt jämt
När man bestämt bomvidd är det viktigt att känna efter att sadeln ligger jämt över hela sadelns längd. Man får helt enkelt lyfta på kåporna, tryck ned sadeln med ena handen och känn efter med den andra handen att trycket är jämt längs hela panelen.
Här kan man få välja lite olika varianter av sadlar för att den ska ligga bra alternativ kanske jobba med en padd för att få sadeln att ligga bra.
Säkerställ att sadelns sitpunkt är horisontell
När man väl sadlat på och spänt sadelgjorden behöver man se till så att sadeln ligger horisontellt. Hamnar sadeln i bakvikt så kommer även ryttaren att hamna i bakvikt. Då kan man få svårt att "ta sig ur" sadeln vid tex lättridning. Framvikt är naturligtvis inte heller bra...
Att sadeln ligger rätt justerar man med hjälp av tjockleken på panelerna bak alternativt med en padd (tex en Mattespadd som man bygger upp bak eller en SOSFELA med +1 bak) eller en kombination.
Tänk på att när hästen arbetar så kommer den att lyfta ryggen. Det kan göra att en sadel som låg perfekt i stallgången nu kanske ligger i framvikt. Med andra ord så kan den optimala sadeln se ut att ligga i bakvikt i stallgången men blir perfekt vid ridning. Ett av alla skäl till att en sadel bara går att passa ut genom ridning.
2-3 fingrar mellan manke och sadel
När ryttaren suttit upp och ridit en stund ska man kontrollera att man kan få in 2-3 fingrar mellan manke och sadel.
Viktigt! Sadeln får aldrig slå i hästens manke och tornutskott. Om sadeln är för vid (även om den inte slår i manken) så faller den ned fram och börjar sedan glida bakåt. Det kan avhjälpas med en padd som fyller ut fram.
Sadeln får inte heller ligga för högt fram då den inte kommer att stanna kvar i rätt läge utan börja glida omkring.
Genom att välja rätt bomvidd på sadeln och kanske i kombination med en padd så hamnar sadeln rätt.
Between Horse and Rider
Till sist handlar sadelutprovning om samspelet mellan häst och ryttare eller som Selleria Equipe uttrycker det "Between Horse and Rider".
Och det är bara när hästen rids som det går att avgöra om sadeln ligger rätt och både häst och ryttare trivs med sadeln.
Sadelpartners sadelutprovare är själva vana ryttare som tävlar eller har tävlat själva. De har förmågan att se hur hästen rör sig och påverkas av olika justeringar av sadeln. De vet vad som krävs av sadlen för att ryttarens position ska bli så bra som möjligt och kan göra de anpassningar av sadlen som krävs för att samspelet mellan häst och ryttare bli så bra som möjligt.
En korrekt inpassad sadel kan därför starkt bidra till framgång. Det ger ryttaren en korrekt position vilket är avgörande för hans/hennes möjligheter att agera, inverka på hästen och skapa ett samspel. Vi letar efter det optimala samspelet som kan lyfta prestationen och där sadeln ger både häst och ryttare stöd i de moment där det behövs som mest. Utifrån de förutsättningar som varje ekipage har, passar vi in sadeln och justerar bom vidd, sadeluppbyggnad, kåpstorlek, sätesstorlek etc. Alla faktorer samverkar och skapar en fungerande helhet!
För att hitta rätt sadel till dig och din häst så har vi en rutin för att det ska bli så bra som möjligt.
Vad är viktigt för dig i din ridning och på vilket sätt vill du ha support från din sadel? Vad behöver din häst för att må bra och känna att den kan röra sig fritt?
Alla dessa frågor hjälps vi åt under sadelutprovningen att hitta svar på.
Vi på sadelpartner hjälper dig att hitta rätt sadel som passar både dig och din häst.
Känns det som att det är dags att ta reda på hur det fungerar i praktiken? VIlken sadel passar dig och din häst?
Läs mer om hur du bokar en Sadelutprovning och vad det kostar